Leta överallt!

söndag 6 maj 2012

Åldersgränser



Jag tänkte börja prata lite om de åldersrekommendationer som finns på dataspel. Jag är rätt klar på min egen uppfattning om de åldersgränser som PEGI har tagit fram och det är att de håller inte vatten. De har satt upp ett antal kriterier för vad som är skadligt för barn och sen följer de dessa kriterier slaviskt. Bland dessa kan man hitta våld, grovt språk, sex, blod osv. De tittar inte på helheten av spelet utan bara på dessa kriterier. För att hårdra diskussionen ska jag jämföra två spel som finns på marknaden och som PEGI har satt en åldersgräns på. Det första spelet är NHL-11 och eftersom det finns situationer som spelarna slåss och ibland uppstår blodvite blir åldersgränsen eller rekommendationen att ingen under 16 år ska spela detta spel. Detta är ett rent sportspel där två lag möts i en hockeymatch och ungarna tycker detta är helkul. Jag kan inte se att detta spel ska skada dem nämnvärt, inte om man jämför att gå på en vanlig hockeymatch där två idoler och förebilder slåss.

Det andra spel jag har tänkt att nämna är Amnesia: The Dark Descent, detta är ett rent skräckspel som faktiskt är otroligt läskigt med sina skräckeffekter och den genomarbetade ljudupplevelsen. Detta spel har ingen åldersgräns alls eftersom det inte innehåller något våld, blod, grovt språk osv.
Dessa två spel gör diskussionen lite tillspetsad men jag måste ändå föra resonemanget utifrån dessa två. Om jag som förälder köper ett spel till min son som är nio vil jag naturligtvis inte ge honom något som han får mardrömmar av eller mår dåligt av att spela. Jag vill bara ge honom en trevlig upplevelse och det ska vara så kul som möjligt för honom. Är jag en ”ansvarstagande” förälder tittar jag runt i hyllorna och ser två spel, NHL och Amnesia, det ena är för 16 och det andra saknar helt åldersgräns. Nu har jag lite förkunskaper vilket alla borde ha så jag skulle köpa NHL till honom om han var intresserad av den typen av spel.
Men om jag skulle vara farfar till pojken och inte ha en aning om vad jag skulle köpa utan bara gick på ålder och hur omslaget ser ut, då är det lätt att man köper fel spel till honom för som sagt är det 16 år på det ena. Amnesia skulle med säkerhet ge min son mardrömmar i flera dagar som han skulle kommit ihåg hur länge som helst.

Mitt beslut kring detta med åldersrekommendationer på spel har blivit följande, jag låter inte min son spela ett enda spel som jag inte har spelat innan, jag skulle aldrig sätta ett spel i händerna på honom som jag tror skulle kunna ge honom mardrömmar eller få honom att må dåligt, jag tar helt enkelt ett vuxet beslut kring vad som är skadligt för min son, oavsett åldersmärkning.
Om jag fick råda kring detta med åldersrekommendationer skulle man strunta i det rådande systemet och titta lite på hur man resonerar kring film och titta på helheten istället för enskilda kriterier. Det är i min värld rätt tokigt om ett spel som tex Call of Duty World at war har 18 på PC och 16 på konsolerna och det är endast för att dialogerna är lite annorlunda på de olika systemen, det är ju ändå samma spel. 




Dessa spel är ett utmärkt exempel på att vi vuxna måste sätta oss in i spelvärlden och oavsett vad vi tycker om digitala spel så måste vi spela dem innan vi sätter dem i handen på våra barn. Amnesia är direkt olämpligt för ett barn. WWE-12 kan jag inte heller tycka är speciellt lämpligt för en 12-åring medan jag har inga problem med att låta ett barn spela NHL-08 trots att det finns slagsmålsscener i spelet.

Ha de!

Fredrik


4 kommentarer:

  1. Frank Isaksson6 maj 2012 kl. 12:15

    Om jag förstått saken rätt så är inte avsaknaden av PEGI-märkning på Amnesia en markör för att det skulle vara lämpligt för barn utan snarare så att PEGI ännu så länge mest riktar sig till de stora utgivarna.
    Jag har hört att vissa indieutvecklare dessutom stött på svårigheter när de försökt få sina produkter rankade och däför avstått från att lämna in sina spel för listning. Det finns nog med hinder att överbrygga som indieutvecklare när man ska få ut sin baby.

    Jag håller inte med dig om NHL11, jag blev ganska irriterad på hur stort fokus slagsmålen fått mot det faktiska spelandet och tycker att märkningen fyller en funktion även i att markera mot branchen vad som är ok och inte.

    Men även om jag inte håller med dig om exemplena så har du rätt i sak. Märkningen bör harmoniseras, vilket jag tror marknaden är rustad för idag, antingen genom mer konsumentstyrning där föräldrarpanel etc. skulle kunna ranka produkten i ett IMDB-liknande röstningssystem. Eller genom någon slags råd. Tror dock inte det är aktuellt att kopiera den gamla statliga filmgranskningen för den har fördömts av många andledningar för länge sedan, och i dag tycks branchen själva i stort styra åldersmärkningen inom film.

    Din kärnpunkt är dock viktig att ta fasta på. Vi som vuxna kan inte gå in i en affär och plocka ett spel efter PEGI-märkningen. Är vi för lata för att spela igenom en demo eller be butiken att få testa inledningen etc. så får vi helt enkelt fråga någon. Läsa några recensioner eller avstå och köpa ett säkrare kort. Det är ju inte heller så att vi alla har samma värderingar som de riktlinjer som dragits upp. Min familj behöver inte tvunget sätta likhetstecken mellan naket, våld och alkohol för att ta ett exempel. Jag kanske tycker det är superviktigt att mina barn inte får våld uppslängt i ansiktet medan du kanske värderar naket som en värre faktor.

    Avsaknaden av vuxennärvaro och vuxenansvar i spelkulturen är kärnfrågan. Inget annat.

    SvaraRadera
  2. Angående Amnesia så har spelet ingen ålders rekommendation oavsett anledning vilket är förvillande för en konsument som funderar på om man ska köpa det eller inte.

    Jag håller helt med dig i att slagsmålen är en del i NHL som inte hör dit utan det är kampen mellan två lag som borde vara det centrala. Att använda en åldersmärkning som en markering mot ett spelföretag är direkt felaktig utan den diskussionen borde föras i andra forum.

    Spelen jag använde mig av var endast avsedda för att markera en vad jag anser totalt felaktig metod att åldersrekommendera spel och att alldeles för många föräldrar tar hjälp av dessa för att hitta spel till sina barn. Vilket oftast gör att de fastnar i skittitlar som är baserade på filmer.

    Vår diskussion visar tydligt på att varje vuxen måste sätta sig ner och ta ett beslut utifrån spelet som sådant om det är lämpligt eller inte för ens barn och precis som du säger är mina normer inte nödvändigtvis inte samma som dina och mitt barn kanske klarar av en viss typ av spel som ditt barn inte klarar av och det kan bara föräldrarna avgöra, inga kriterier från PEGI.

    SvaraRadera