Leta överallt!

onsdag 9 maj 2012

Minecraft

Jag måste säga att jag älskar möjligheterna i Minecraft. Jag är ofta förtvivlad över det faktum att elever och unga idag inte är tillräckligt kreativa, de svarar på mina uppgifter och frågor som om jag vill att de ska svara på ett speciellt sätt. De uppgifter de får försöker jag göra tillräckligt öppna så att det ger stort utrymme för eget initiativ och göra dem utifrån deras intressen. Tyvärr har de från början blivit väldigt väluppfostrade och lever i en värld där svaren är antingen rätt eller fel och inte speciellt öppna för diskussion. Jag jobbar som sjutton på att få dem att förstå att det inte finns några felaktiga tankar eller svar om man utgår ifrån de förkunskaper de har. Förkunskaperna kan naturligtvis vara fel men det är ju rätt lätt att rätta till. I Minecraft får eleverna en chans att använda sig av sin kreativitet och sin skaparglädje. Spelet är ett sandbox-spel som fungerar ungefär som ett digitalt lego. Är man förälder till ett barn mellan 7 och 15 så begår man man ett stort fel om man inte lägger ett par hundra på att inte köpa spelet. 



Jesper i min profil är en biten minecraftspelare som dessutom är riktigt duktig på det. På den översta bilden har han tagit ett kort på Bruce Springsteen och pixlat ner den så den ska motsvara blocken i Minecraft och byggt bilden i ett berg så detta är inget som han har klippt in från photoshop eller något i den stilen. Han visar på möjligheterna i spelet och tänker utanför boxen, på ett sätt som vi vuxna vill men i många fall inte uppmuntrar. 


Man kan naturligtvis bygga annat också, bara fantasin sätter gränserna. Ett spel för oss pedagoger som också tänker lite utanför de ramar som vi har fått. Jag som lärare har världens mest kreativa jobb och det är ibland synd och skam att jag använder det så sällan i mitt jobb och framför allt inte får möjlighet att utvyttja den naturliga kreativiteten som barn besitter, vilket jag tackar mina kollegor på de lägre stadierna för, en kreativitet de effektivt dödat under några få år, i alla fall lagt i träda.

Ha en bra dag!

Fredrik

4 kommentarer:

  1. Var det inte du som sa att minecraft var ett totalt skitspel.

    SvaraRadera
  2. Stämmer bra :)

    Eftersom jag gillar fps så kan jag inte gilla Minecraft som spel, men som pedagogiskt hjälpmedel är det skitbra.

    SvaraRadera
  3. FAN FICTION
    En gång så flyttade Fredrik blomster in till en ny värld. Han flyttade till minecraft världen. Efter som inga andra människor bor där så försökte han få dit fler. Det var väldigt svårt att få dit människor efter som det fanns inga affärer och inga hus. Fidde som aldrig ger upp kämpade dag och natt med att göra en stad av minecraft världen. Fidde blev efter 1 månads jobb väldigt frustrerad efter som han inte fått sitta vid datorn med hans kalla öl. Med hans bra verktyg som han gjort av olika material lyckades han bygga en data. Han väntade till midnatt då zombierna är ute. Han slog ner en zombie och tvingade den kissa i en burk. Han smakade på kisset och det smakade precis som den goa ölen han brukade dricka i den normala världen. Efter att Fidde slagit ner 15 zombies och druckit 15 burkar zombie öl var han lite konstig i huvudet. Han fick värsta snefyllan och kom på en grym galen ide. Han ska göra minecraftvärlden till en spelvärld där dom spel han brukar spela ska bli värkliga. Efter 1 års arbete va det klart . I söder finns battlefield spelet i värklighet. I norr finns super mario spelet,i öster wow och i väster lol. Fidde bestämde ett par regler i världen. Man samlar poäng igenom att spela dom olika spelen om man förlorar alla poäng så är man ute ur minecraft världen. Idag bor runt 140 miljader i minecraft världen. LOVE ZOOOOMBIS FREEE BEEER <3

    SvaraRadera
  4. Fan ficton
    Alice kunde inte flyga, hon kunde inte slåss, hon kunde inte göra någon illa..men en dag förändrades allt. Alice hade blivit bortgift av sina föräldrar till en rik, ung man som hon aldrig hade träffat förut. Hon ville inte gifta sig, hon tyckte att hon var för ung och hon visste inte hur man skulle kunna älska någon som hon aldrig hade träffat förut. Så hon beslutade sig att rymma iväg så att hon skulle slippa gifta sig. Hon vandrade i skogen många dagar och många nätter tills hon inte orkade gå mer. Tillslut satte hon sig på en uppblåsbar madrass som hon hittade vid ett träd och somnade där. Hon drömde att någon gång skulle hon kämpa emot nalle puh som tvingade henne att dricka en dryck som gjorde att hon alltid skulle vara snäll. Nästa dag vaknade hon upp utav något ljud hon hörde från ett hål i marken. Hon försökte kika ner i hålet men kunde inte se något, allt var svart. Då försökte hon klättra upp i trädet bredvid men råkade halka och tappade greppet och ramlade ner i hålet. Hon föll länge..det kändes som en evighet för henne. Under tiden hon föll såg hon massa konstiga föremål som svävade bredvid henne. En stol, musse pig, en toalett, en kaka, en kanin, och flera olika klockor som tickade. Hon fick syn på en guldbrun klocka som gick baklänges, inte som en vanlig klocka. Klockan svävade närmare henne och tillslut var den så nära Alice så att hon kunde ta i den. Och det gjorde hon, då kom hon till en värld där hon aldrig hade varit i förut. Dramigbaklängesvärlden hette den världen och där fanns alla sorts figurer och alla möjliga konstiga miljöer. Alice blev rädd först för att hon såg massvis med olika djur men sen så såg hon att nalle puh var där och då tog hon en datorstol där Fidde satt på och kastade på nallen, då dog nallen. Alice hittade då en dryck som gjorde att hon kunde flyga och kunde slåss. Då blev alice glad och hon levde lycklig i alla sina dagar.
    SLUUUT!! Av: paula m. -.- BÖGBÖGBLGBGLKhbsuafhc

    SvaraRadera