Leta överallt!

fredag 7 mars 2014

Val, och då inte fisken (jag vet att det är ett däggdjur).

Snart är det val och detta kommer bli jättespännande.




Denna gång är jag nog mer insatt än någonsin och då inte bara i vad de olika partierna anser men också hur den politiska retoriken fungerar och då ger det ett rätt spännande djup. Videon visar på ett humorisktiskt sätt hur Nazisterna kom till makten 1932.

Michael Moore visar på vad han anser är en av de största blåsningarna i historien, och då menar han inte Nazisterna utan hur de rikaste 3% i USA har lyckats att övertyga de övriga 97% att om dom rikaste bara får mer pengar så får alla det bättre också, skitbra jobbat faktiskt.

Vi kan göra ett skolexempel för hur det ligger till. Samhällets pengar är begränsade till antal vilket jag kan likna med en säck äpplen, om jag nu har 20 personer i ett rum där några får två äpplen, några får tre äpplen, några får fyra och en får alla äpplen som blir över. Om man nu ser till att alla som har två, tre eller fyra äpplen ger ett av sina äpplen till han som har flest, får alla det bättre eller blir det orättvisare?

Lite så fungerar det ju också i Sverige, om man inte höjer pensioner, tar resurser från vård, skola och omsorg. Om man ser till att fler blir utförsäkrade från A-kassa och försäkringskassa och får leva på socialbidrag istället. Sen tar man dessa pengar och finansierar skattesänkningar för dom som tjänar mest pengar, hur får alla det bättre då?

Med en minskad köpkraft så saktar man ju ner det ekonomiska kretsloppet och det samlas pengar på bankerna och nödvändiga nyinvesteringar blir färre. Men detta till trots så tror folk i allmänhet att alla kommer att få det bättre rent ekonomiskt, skitbra jobbat!

Fredrik

1 kommentar: